Onlinepokerens arvtager er på vej til Danmark

I mange amerikanske stater er det stadig forbudt at spille poker på nettet, og det har banet vejen for et nyt gamblingfænomen, hvor millioner af dollars skifter hænder på en enkelt aften. Fænomenet hedder Fantasy Sports, og er med hastige skridt på vej over Atlanten.

Rigtig mange har formodentlig haft en drengedrøm, om at kunne være manager for sit eget fodbold-, NFL- eller NBA-hold. Vi giver gerne vores besyv med, når vi sidder foran TV’et lørdag eftermiddag, og dikterer, at ”man burde købe Messi til AGF” eller ”give Bendtner mere spilletid”. PC- og konsolspil som Football Manager har siden 1990’erne været nogen af de bedst sælgende på markedet på verdensplan, og online managerligaer får hundredetusinder af tilmeldinger ved samtlige større slutrunder og sportsbegivenheder.

Mens managerligaerne herhjemme indtil nu har begrænset sig til at udlodde sponsorerede præmier til de bedste virtuelle holdejere, så har ’Fantasy Sports’ taget en ganske anden drejning i USA. Her er managerspillene blevet til et af de hotteste markeder inden for online gambling, hvor millioner af amerikanere hver uge søger ekstra spænding til søndagens football-opgør, og vejen blev overraskende nok banet af en lovændring, der forsøgte at forbyde pengespil på nettet.

I 2006 blev der indført alvorlige stramninger i den amerikanske spillelovgivning. Unlawful Internet Gambling Enforcement Act (UIGEA) gjorde det nærved umuligt at udbyde online gambling i USA. Mens det fik afgørende betydning for blandt andet onlinepokerens fald i USA, så gik Daily Fantasy Sports (DFS), der dengang stadig var i sit spæde stadie, helt og aldeles fri. Det blev startskuddet til fænomenets popularitet, og rigtig mange spilleglade amerikanere fik øjnene op for DFS, fordi det i nogen stater var et af de eneste lovlige pengespil på nettet.

screen-shot-2015-10-06-at-2-57-59-pm

DraftKings indgik en aftale med de amerikanske TV-kanaler ESPN og Fox Sports om at bruge op mod en halv milliard på reklamer over bare et par år.

Fordi UIGEA specifikt fritog Fantasy Sports, eksperimenterede flere udbydere med det velkendte sæson-format, som tidligere var blevet benyttet af for eksempel Yahoo og CBS’ managerspil, og her blev dag-til-dag-spillene introduceret af en af de to store amerikanske udbydere i dag; FanDuel. Pludselig var der ikke længere tale om væddemål, der strakte sig over et halvt år, men væddemål der kunne afgøres på en enkelt aftens spil. Var der for eksempel fire kampe på en aften, kunne kunderne blot vælge spillere fra de otte konkurrerende hold, og indgå i head-to-head spil mod én anden bruger, eller i større puljer med for eksempel 50 eller 100 deltagere.

Det nye format fik de spillelystne amerikanere til at strømme til. Mens Fantasy Sports Trade Association fastslår, at 18 millioner amerikanere spillede Fantasy Sports i 2006, så var tallet hele 56,8 millioner sidste år. Både DraftKings og FanDuel, der tilsammen sidder på 95 procent af markedet, anslås at være flere milliarder kroner værd, og selskabernes aggressive markedsføringsstrategier med partnere som ESPN og NFL leder fortsat millioner af nye kunder til spillet årligt, hvilket har givet DFS status som ”Amerikas nye onlinepoker”.

Drømmeholdet

BT’s Drømmeholdet var i mange år det største managerspil i Danmark.

Satte sit hold med brev

Mens det var lovgivningsmæssige forhold der hjalp Fantasy Sports frem i Nordamerika i 00’erne, så var det herhjemme teknologien, der fik afgørende betydning for spillets popularitet. BTs mangerspil ’Drømmeholdet’ blev første gang introduceret i 1994, og selvom man dengang skulle indsende sin holdopstilling ved at indsende en kupon med brevpost, så deltog mere end 100.000 danskere.

Siden forsøgte mange andre udbydere sig med lignende spil, men ultimativt blev det holdet.dk der blev arvtager for Drømmeholdet som landets største managerspil. Her udbydes der op mod 20 spil om året, og omkring 200.000 spillere deltager på tværs af sportsgrenene, der indbefatter blandt andre fodbold, håndbold, formel 1 og golf.

Det er den københavnske virksomhed Swush.com der i samarbejde med Danske Spil står bag spillene, og partner i Swush.com, Ole Christensen, er ikke i tvivl om, hvad der endeligt ledte til selskabets succes.

”Da vi stiftede Swush.com i år 2000, var det fordi vi var overbeviste om, at internettet ville åbne for helt nye og spændende muligheder for managerspils-genren. På daværende tidspunkt var det et offline-spil, der krævede indsendelse af en aviskupon for at tilmelde sig, hvorefter man skulle indtelefonere udskiftninger. Det måtte simpelthen kunne gøres smartere, og det viste sig også, at være tilfældet”, forklarer han.

Med årene blev Swush.com en af Europas ledende udviklere indenfor interaktive Fantasy Sports-spil, og har leveret platforme til både DR, Eurosport, Ekstrabladet, TV2, ESPN og Viasat.

Skridtet fra hobbyspil til pengespil

Selvom mere end hver 30. dansker i dag spiller managerspil alene hos holdet.dk, betyder det dog ikke nødvendigvis, at DFS kan gøre sit indtog i Danmark, og forvente lige så stor succes som det har fået i USA. Der er nemlig nogen helt klare forskelle på det amerikanske og det danske marked, mener Ole Christensen.

citat”Det er i høj grad et spørgsmål om sportsgrene. Herhjemme er fodbold den største sport, og vores fodbold-ligaer er derfor klart de mest populære. Ret beset er fodbold dog langt fra lige så velegnet til managerligaer, som mange af de amerikanske sportsgrene er. I fodbold kan du få et kort eller score et mål, og det er primært de parametre, som spillet kan uddele point for. I amerikansk fodbold, ishockey, basketball og baseball er der derimod langt flere parametre, og der bliver ført væsentligt mere statistik med for eksempel blokeringer, oplæg og personlige fejl”, fastslår han.

Der er heller ikke en tradition herhjemme for at udbyde managerspil som pengespil. Det er dog ifølge Ole Christensen blot et spørgsmål om tid. Alt tyder nemlig på, at danskerne såvel som resten af Europa er klar til det nye format, lyder vurderingen.

”Vi tror, Danmark og andre Europæiske markeder er modne til at blive introduceret for Daily Fantasy Sports, og det er vi ikke de eneste, der gør. Så vidt jeg ved, har DraftKings etableret et stort kontor i Irland, der skal undersøge muligheden for at bringe deres produkt over Atlanten, og PokerStars har også erhvervet sig en DFS-udbyder, for at få en del af kagen. Men om vi snakker måneder eller år, kan jeg ikke sige noget om”, siger han.

Holdet.dk

Holdet.dk udbyder i dag op mod 20 ligaer om året. Man kan spille med gratis, betale 49 kroner for adgang til alle spillets funktioner, eller 69 kroner for også at spille med om præmier.

Stadig for hobbyspillere

Selvom Ole Christensen endnu ikke vil løfte sløret for en tidshorisont, så vil han gerne vedstå, at Swush og Danske Spil har planer om at udbyde et pengespil til de danske kunder. Han understreger dog også, at det ikke kommer til at betyde døden for de allerede eksisterende managerspil.

”Når vores DFS-produkt bliver introduceret, vil holdet.dk stadig komme til at eksistere i sin nuværende form. Holdet.dk er sæsonbaserede managerspil, mens Fantasy Sports almindeligvis er væddemål, der løber over enkelte dage, så selvom der naturligvis vil være overlap i kundebasen, er der stadig plads på markedet til begge produkter. De der vil spille for anseelige beløb, har mulighed for det, mens der også kan spilles for en tier eller en tyver hist og her. Endelig henvender holdet.dk sig jo også til de mennesker, der ikke har nogen interesse i egentlig gambling, men bare gerne vil vinde håneretten over kollegaerne eller vennerne, og de vil naturligvis stadig kunne have hjemme i holdet.dks univers”, slutter han.

Endelig er der rent lovgivningsmæssigt heller intet til hinder for, at kunne udbyde Daily Fantasy Sports under samme vilkår som i Amerika. Således bekræfter specialkonsulent Nicolai Lodberg fra Spillemyndigheden, at en sådan type spil vil falde under Spillelovens § 11, der hverken sætter beløbsmæssige- eller tidsmæssige begrænsninger for væddemålene. Det kræver altså hverken yderligere licenser eller tilladelser, end hvad både Swush og Danske Spil allerede har erhvervet sig i dag.