Omstøder dom: Hollandsk domstol afviser poker beror på evner

I Holland kom der i sidste uge chokerende nyt i en retssag om uretmæssig gambling, der har været undervejs i snart 10 år. I 2007 blev caféejerne Richard Blaas og René Kurver nemlig anholdt for at bryde landets spillelovgivning, da de jævnligt havde afholdt €10 pokerturneringer i deres beværtning ‘Amsterdam’s Café de Viersprong’. Turneringerne, der tiltrak op mod 70 spillelystne kortentutiaster per gang, blev oprindeligt først anset som ureguleret spil, men af to omgange dømte de hollandske domstole, at der intet ulovligt var foregået på caféen, da poker var et spil, der i høj grad beroede på evner.

Senest fik de to caféejere medhold i deres sag i 2014, men nu har appeldomstolen i Amsterdam altså omstødt dommen, og idømt dem hver især en bøde på €1.250 og to års betinget fængsel for at have faciliteret turneringerne.

For første gang i løbet af retssagens 9 års løbetid, lykkedes det ikke forsvaret at argumentere for, at den vigtigste præmis for at vinde i et spil poker er evner. Tidligere er forsvarer Peter Plasman ellers blevet givet medhold i, at når det hollandske skattevæsen accepterer professionel pokerspiller som en beskæftigelse, så må poker nødvendigvis også være et spil, der hovedsageligt beror på evner. Denne gang lykkedes det imidlertid politiets anklager at overbevise retten om, at når en pokerspiller ikke er herre over, hvilke kort han eller hun får tildelt, så må held være spillets dominerende element, og det var altså nok til at dømme de to caféejere.

Bødeforlæggene er dog blevet frafaldet, som følge af sagens lange behandlingstid, men sagen har alligevel kostet de to mænd dyrt. Deres café gik nemlig konkurs i forbindelse med anholdelserne tilbage i 2007, og havde appeldomstolen dømt i deres favør, kunne de med al sandsynlighed have søgt erstatning for deres tab.