Nu kommer PokerSnowie – pokerens mysterier knækket?

Snowie knækkede backgammon. Programmet blev verdens bedste backgammonspiller. Igen og igen og igen fortalte programmet videbegærlige spillere hvordan de skulle rykke og/eller bruge doubleterningen i en hvilken som helst situation og spillerne sugede Snowies visdomsord til sig i en sådan grad, at mange – rigtigt mange – blev til levende miniudgaver af programmet, der løste backgammon-spillet.

Nu er folkene bag verdens bedste backgammonspiller klar med et helt nyt produkt – et produkt, der giver både ildevarslende og dragende associationer: PokerSnowie.

Spørgsmålet trænger sig på med det samme: Er poker dermed nu også løst?

Svaret på det spørgsmål er et stensikkert nej.

Men hvis du vælger at stille spørgsmålet på følgende måde: Er No Limit Hold’em cashgames blevet løst, er sagen en anden. Svaret afhænger af, hvem du spørger.

PNN.dk har helt enestående fået mulighed for at tale med en international highstakesspiller, der har testet programmet i over en måned. Spilleren har netop No Limit Hold’em cashgames som spidskompetance, og han mener, at PokerSnowie har gjort det umulige: Løst spillet.

”Det svarer til at have et poker-orakel, som du til hver en tid kan spørge til råds efter en hånd: skulle jeg have foldet river? Skulle jeg have bettet turn? Og så videre. Jeg har brugt det intensivt i over en måned, og jeg er ret sikker på, at det er så tæt på uslåeligt, som man kan komme. Min vurdering er helt sikkert, at det er langt bedre end noget menneske,” siger highstakesspilleren, som du selvfølgelig får hele interviewet med senere i dag, til PNN.dk.

Spørger man udviklerne af programmet, får man et andet svar. Men det er trods alt stadigvæk et svar, der ikke efterlader tvivl om, at PokerSnowie er noget, der i hvert fald minder om et poker-orakel.

”PokerSnowie har ikke løst No Limit Hold’em. Den kunstige intelligens er meget, meget stærk og er højest sandsynligt bedre end alle menneskelige spillere i verden, men på den anden side er poker ikke blevet løst. PokerSnowie laver også laver fejl. PokerSnowie træner stadig og fortsætter med at træne og forbedre sig hver eneste dag. Den har allerede trænet i adskillige år og har spillet trillioner af hænder og er derfor højest sandsynligt den mest erfarne spiller i verden,” siger Johannes Levermann – head of research.

Sådan fungerer det

Når man registrerer hos PokerSnowie får man for øjeblikket gratis adgang til PokerCoach og dermed mulighed for at få analyseret 5000 hænder her i Beta-test perioden.

I PokerCoach, der med sikkerhed vil være det mest interessante værktøj for alle mid- og highstakesspillere, importerer og analyserer du hænder, som du har spillet for rigtige penge på alle de store online pokersites. I praksis fungerer det således, at man uploader en eller flere hand histories til programmet. Herfra vil PokerSnowies ’hjerne’ så give et svar tilbage, der viser dig hvordan du burde have spillet hånden. Dermed kan vi også slå fast, at vi altså IKKE har med en bot at gøre. Man kan først kan spørge programmet efter man har færdigspillet hånden.

PokerSnowie er altså et hjælpeprogram. Ligesom Snowies backgammon-hjerne også er et hjælpeprogram. Men for lige at sætte Snowies backgammon-hjerne i relief, skal det med, at BackgammonSnowies kunstige intelligens i dag er god, at den bruges som et referencepunkt for alle professionelle Backgammon-spillere. Hver gang der er uenighed om en beslutning mellem to spillere, taster de deres positioner i spillet ind i Snowie for at se, hvad der rent faktisk er det rigtige træk. Med andre ord er det altså det konventionelle hjælpeprogram vi har med at gøre her.

PokerSnowie er udviklet med henblik på No Limit Hold’em cash games, og understøtter som udgangspunkt ikke turneringsspil eller andre varianter af poker som f.eks. Pot Limit Omaha eller Fixed Limit Hold’em. Til gengæld understøtter PokerSnowie både NL Hold’em Heads Up, 6-max og Full Ring spil.

Sådan har de gjort det

I årevis har PokerSnowie stået og tæsket hænder igennem mod sig selv. Det er blevet til trillioner af hænder. Og den lærer hele tiden.

PokerSnowie er udviklet ud fra Game Theory Optimal-strategy (GTO).

Kogt ind til benet handler GTO om at spille en form for poker, der ikke kan udnyttes af dine modstandere. GTO er i bund og grund en spillestil, der er balanceret mod alle strategier – den optimale strategi så at sige. Der findes ingen strategier, der kan slå den strategi, hvilket helt konkret betyder, at det bedste man kan håbe på mod den strategi , er at breake even.

Dette skyldes, at GTO sikrer, at du ikke afgiver expected value (EV) når du spiller.

Et forenklet eksempel på GTO:

Du er nået frem til river, og helt generelt vil dit mål her være at valuebette 2/3 af gangene og bluffe 1/3 af gangene. Hvis du holder dig til den skabelon vil dit spil – i den situation – være umulig for dine modstandere at udnytte.

Eller som folkene bag PokerSnowie selv udtrykker det:

”Ingen svagheder kan udnyttes via statistiske værktøjer.”

Omvendt skal det dog med, at GTO langt fra altid er den mest profitable strategi. GTO tager nemlig ikke udgangspunkt i modstanderne, men udelukkende ens eget spil. Det betyder, at man af og til vil afgive EV, når man ikke udnytter de særlige fejl, som en svag modstander kan begå.