Interview med folkene bag PokerSnowie

PNN.dk satte Johannes (Head Of Research) og Altay Ural(Head Of Business Development) fra Snowie-selskabet i stævne til et interview og en demonstation af PokerSnowie på selskabets kontor på Malta, og her fik vi en snak om udviklingsprocessen bag PokerSnowie, hvorfor denne software kommer til at revolutionere online poker, hvilken type spiller som kan lukrere på at bruge PokerSnowie og meget, meget mere.

 

Kan du fortælle os om Snowies baggrund?

“Selskabets baggrund er, at vi startede for mange år siden med en kunstig intelligens (på engelsk “AI” – artificial intelligence, red.) for Backgammon. Denne AI er baseret på artificial neural networks, og AI har spillet mange millioner spil mod sig selv og har løbende forbedret sin hjerne i sådan en grad at den til sidst spillede bedre end alle mennesker. Den blev simpelthen verdens bedste spiller.

Senere, da Backgammon blev populært på internettet, blev det muligt for folk at uploade spil de havde spillet til Snowie, og de ville derefter blive tildelt en error-rating, så de kunne følge deres fremskridt og se om de var blevet bedre, samtidigt med at det er muligt at sammenligne deres ratings med andre spillere.

BackgammonSnowies AI er god, at den i dag er referencepunkt for alle professionelle Backgammon-spillere. Den bruges til alle de store live turneringer såsom verdensmesterskabet, og hver gang der er uenighed om en beslutning mellem to spillere, taster de deres positioner i spillet ind i Snowie for at se hvad der rent faktisk er det rigtige træk og hvem der har ret”, forklarer Johannes, som er programmør hos Snowie og som selv kommer fra en baggrund som professionel Backgammon-spiller, hvor han engang var nr. 3 i verden.

“Vi skabte et læreredskab til Backgammon, vi skabte den bedste AI i verden som spillerne bruger som referencepunkt og det er utroligt effektivt at lære fra.

Vi besluttede at gøre noget lignende for poker, og valget faldt naturligvis på No Limit Hold’em, som er den mest populære variant af poker i dag. Jeg mener at det er lykkedes os at skabte en utrolig stærk AI med PokerSnowie, og samtidigt at skabe et effektivt værktøj som spillere kan lære af.”

Johannes forklarer også, at PokerSnowie er et redskab som udelukkende er tiltænkt som et læreværktøj, og det er ikke muligt at bruge det “real time” mens man spiller. Derfor skal spillerne uploade deres hænder til PokerSnowies servere for at få dem analyseret, hvilket kun kan ske efter hånden er færdigspillet. På den måde er PokerSnowie ikke i stand til at give spillerne direkte råd ved bordet omkring hvordan hænderne skal spilles, men blot undervise spillerne, så de selv er i stand til at træffe rigtige beslutninger i fremtiden.

“Vi tror ikke pokerrummene ville være glade for det hvis PokerSnowie kunne bruges i “real time”. Vores formål er at bevare pokerindustrien, ikke at ødelægge den. Det var faktisk et problem med Backgammon, fordi det er et heads up spil og efter nogle få spil kunne du analysere og se hvor godt din modstander spillede og hvor godt du selv spillede. På den måde kunne du se om du havde fordelen eller ej, og hvis du ikke havde stoppede du omgående med at spille”, fortæller Johannes og fortsætter:

“Men det er forskelligt fra vores poker produkt, fordi her ser du ikke modstandernes hole cards. Du ser dem engang imellem, når en hånd kommer til showdown, men du kan ikke sammenligne din egen error-rating med din modstanderes error-rating, fordi den eksisterer ikke. Du mangler alle de hænder som er blevet foldet, så på den måde er Snowie meget bedre for poker end for Backgammon, fordi du kan forbedre dig selv som spiller, men ikke umiddelbart se om du er favorit mod de andre spillere eller ej”, forklarer han.

Så det du er siger er, at PokerSnowie ikke kigger på modstandernes individuelle statistikker?

“Præcist. Den kunstige intelligens er trænet udfra et Game Theory Optimal perspektiv, hvilket betyder at den ikke kigger på specifikke ting i Hold’em såsom om en modstander spiller VPIP10 eller VPIP80 eller noget i den stil.

Game Theory betyder at det er en fastlåst strategi, som er balanceret på sådan en måde, at ingen anden spiller kan slå den. Det betyder f.eks at hvis du bluffer meget, kan du ikke slå programmet. Hvis du sjældent bluffer, kan du heller ikke slå programmet. Programmet balancerer sine egne bluffs og calls i en strategi, som ikke kan slåes.

På samme tid betyder det, at du måske kunne vinde mere fra svage spillere end Snowie ville, fordi de svage spillere har leaks/svagheder som du kunne udnytte, og det gør PokerSnowie ikke. Snowie spiller bare optimalt selv, og vinder på den måde løbende penge når modstanderne begår forskellige fejl. Hver gang en spiller laver en fejl, som du ikke udnytter, koster det dig EV. Men hvis du spiller ligesom PokerSnowie vil Game Theory stategien løbende indsamle EV’en og afgiver samtidig heller ikke EV”.

 

 

Har PokerSnowie så løst NL Hold’em?

“Nej. Den kunstige intelligens er meget, meget stærk og er højest sandsynligt bedre end alle menneskelige spillere i verden, men på den anden side er poker ikke blevet løst, hvilket betyder, at PokerSnowie også laver fejl. PokerSnowie træner stadig og fortsætter med at træne og forbedre sig hver eneste dag. Den har allerede trænet i adskillige år og har spillet trillioner af hænder og er derfor højest sandsynligt den mest erfarne spiller i verden”.

Har der været nogle professionelle pokerspillere med i udviklingsprocessen af PokerSnowie?

“Nej, rent faktisk er det smukke ved neural networks at den kunstige intelligens kan overgå programmørerne, så den ikke begrænses til programmørens viden. Hvis du kigger på tidligere AI’s var de altid begrænset til hvor dygtig programmøren var. Der har tidligere været nogle pokerprogrammer som forsøgte at gøre det samme som PokerSnowie, men de var altid begrænset til programmørens evner. Så hvis programmøren havde fejl i sit spil, ville disse fejl også være i softwaren.

Neurale networks genkender mønstre og lærer af sig selv, og det eneste vi puttede ind i AI’en i begyndelsen var reglerne til No Limit Hold’em. I starten vidste den i teorien ikke at et fuld hus er en god hånd eller at 4 ens er en god hånd. Specielt 4 ens var svært for den at lære, fordi det ikke sker særligt ofte at man får 4 ens. Så i begyndelsen lavede den bare tilfældige beslutninger med alle mulige hænder og vidste ikke hvad der var en god hånd eller en dårlig hånd. Men efter kort tid fandt den ud af, at 4 ens vandt nærmest hver gang, og så stoppede den med at smide sådanne hænder væk. Så denne teknologi kan overgå udviklerne, og derfor var det ikke vigtigt at have en professionel spiller med i processen som vidste hvordan man skulle spille.

Jeg har selv en baggrund som professionel Backgammon-spiller, og var nr. 3 i verden på det tidspunkt, og jeg spillede også poker for penge ved siden af. Jeg har meget erfaring med poker, som altid hjælper lidt når man skal skabe sådan et produkt, men i sidste ende har PokerSnowie lært alting af sig selv”, fortæller Johannes som også afslører at PokerSnowie har trænet i 4 år på nuværende tidspunkt.

Hvilken type spiller vil få mest ud af bruge PokerSnowie?

“Det er for alle typer pokerspillere. Hvis du er en begynder vil du typisk starte med PokerTrainer og spille mod den kunstige intelligens (ikke online endnu desværre). Her får du omgående feedback efter hver beslutning du træffer, og får på den måde at vide hvornår du laver fejl og ikke mindst hvorfor det var en fejl. Jeg tror det er en god måde at lære på, når du får at vide hvorfor noget var forkert, så det er meget optimalt for begyndere.

Når du bliver en øvet spiller som spiller online poker for rigtige penge, kan du begynde at bruge PokerCoach og importere dine sessions. Her kan du lære meget effektivt blot ved at kigge på dine små og store fejl (“errors” og “blunders”, red.) og forsøge at få sin error-rating så lav som overhovedet muligt.

For de super dygtige spillere og professionelle spillere som spiller højere stakes, vil denne type spiller allerede i forvejen have en lav error-rating, og for dem bliver det vigtigt at spille balanceret og sørge for de ikke har nogle leaks, som deres modstandere kan udnytte. Så de vil kigge mere på de balancerede statistikker i softwaren og prøve at spille perfekt GTO – altså ligeså balanceret som PokerSnowie.

Så jeg er sikker på at alle typer spillere vil få noget ud af at bruge PokerSnowie.

Dét vi forventer kommer til at ske er, at de svage spillere vil få rigtig meget ud af programmet og forbedre sig til at blive gode eller rigtigt gode spillere, hvilket betyder at poker økologien jævnes mere ud. Det vil være godt for pokerudbyderne, fordi de nye spillere ikke taber deres penge så hurtigt. På den måde vil udbyderne tjene flere penge på rake, og spillerne for mere ud af deres penge” siger Johannes, som også spår at spillene vil blive en del hårdere at slå i fremtiden:

“Alle vil forbedre deres evner ved pokerbordene, og helt overordnet set vil spillene blive sværere at slå. Jeg tror de spillere som vil komme til at lide en smule under det er det professionelle som spiller på højere stakes. Måske ikke så meget de spillere som spiller på lavere stakes, fordi de kan stadig forbedre sig en hel del selv, men helt overordnet så tror jeg spillene vil blive hårdere og forskellen mellem spillernes evner vil blive mindre”.

Tror I at PokerSnowie vil gøre traditionelle pokercoaches arbejdsløse?

“Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror de måske vil ændre emnerne i deres undervisning en smule. De kunne f.eks. meget vel undervise i hvordan man bruger PokerSnowie og give eksempler med udgangspunkt i PokerSnowie. Jeg tror det vil være meget nyttigt, fordi selv om Snowie giver brugeren nogle sætninger med gode råd, kan de ikke erstatte en professionel pokercoach, som kan gå i dybere detaljer omkring en bestemt situation i en hånd og hvilken strategi man bør vælge med forskellige hænder på forskellige typer flops. Så nej, jeg tror ikke de vil blive arbejdsløse på nogen som helst måde”, siger Johannes som også fortæller om et særligt eksempel fra Montenegro, hvor en række pokerspillere blev udvalgt som PokerSnowie-testpersoner:

“Vi ønskede at teste hvor godt en person kan lære fra den kunstige intelligens. Vi var overbeviste om at den var uhyre stærk, men vi ville vide hvor godt man kunne lære af at bruge softwaren. Så vi skabte et team af nybegyndere og lod dem lære at spille via PokerSnowie og fulgte løbende deres fremskridt. De gjorde alle store fremskridt og er den dag i dag alle i stand til at slå højere stakes og er blevet profitable spillere. De startede med kun grundlæggende eller ingen pokererfaring overhovedet, og efter nogle måneder var de ret gode. Én af dem gik endda hele vejen til et finalebord ved World Poker Tour”, forklarer Johannes.

Hvordan adskiller PokerSnowie sig fra pokertrackere som HoldemManager og PokerTracker?

“Jeg tror at den primære forskel er, at PokerSnowie giver dig konkrete råd. Alle de statistiske softwares som er på markedet som f.eks. PokerTracker giver dig bare hints omkring dit eget spil og dine modstandere, som f.eks. hvorvidt de folder for meget. Men de lærer dig ikke hvordan du skal spille. Du skal stadig have en strategi som giver mening, og tage statistikken fra softwaren og tilpasse den i en retning hvor du kan udnytte dine modstanderes fejl. Men PokerSnowie giver dig konkrete råd som hvordan du skal spille i forskellige situationer med bestemte hole cards. Det hjælper dig også med at forstå hvor du præcist lavede fejl, så du kan klikke dig igennem dine fejl og lære meget mere effektivt. Du kan springe direkte fra fejl til fejl og se hvad du gjorde forkert, og derefter forsøge ikke at lave den samme fejl igen.

Derudover er der det faktum, at PokerSnowie ikke kører “real time”. Softwaren er tiltænkt som post-analysis software, og har derfor heller ikke en live HUD kørende mens du spiller”, fortæller Johannes, som også afslører at der er truffet adskillige tekniske foranstaltninger som skal forhindre at folk med teknisk snilde laver sin egen HUD eller på anden vis er i stand til at få PokerSnowie til at køre mens spillet er i gang.

Hvad kommer det til at koste at bruge PokerSnowie?

“Priserne er endnu ikke 100% fastlagte, og programmet udkommer i første omgang i en gratis beta-udgave (læs mere på PokerNet.dk). Men det lægger fast at det bliver et abonnement, hvor man køber x-antal hænder man kan uploade til PokerSnowies servere og få analyseret hver måned. Vi ønsker selvfølgelig også at beskytte vores kunstige intelligens, så derfor vil AI’en være på vores servere og ikke på spillerens egen computer”, sluttede Johannes af inden det var tid til en demonstration af både PokerSnowies PokerTrainer og PokerCoach.