Forskere kan forudsige e-sport resultater: – Modellen kan også bruges på anden holdsport

Tusindvis af unge drenge og piger spiller computerspil som Counter-Strike, Dota 2 og League of Legends, og det har udviklet sig til en global sportsindustri kaldet e-sport. Her dyster de bedste computerspillere mod hinanden i cyberspace, og det er blevet en milliardindustri, hvor bookmakere tilbyder odds på e-sport-kampene og millioner af fans følger med via livestreams på nettet.

Følgende nyhed bliver måske læst på samme måde af bookmakerne med odds på eSport, som Fanden læser Biblen, for en gruppe forskere fra Danmark, Tyskland og Sverige er nu kommet op med en matematisk model, som kort inde i e-sportkampene med stor sandsynlig kan udregne, hvordan resten af e-sportkampen vil forløbe. Og den danske leverandør af data til modellen, Anders Drachen, Lektor på Aalborg Universitet, mener også, at modellen sandsynligvis kan forudse resultater fra andre dele af sportsverdenen, som trækker væsentligt flere bettere til, nemlig fodbold, ishockey og amerikansk fodbold.

“Vi har indsamlet en kæmpe mængde data fra e-sport, så vi erfaringsmæssigt kan sige, hvordan tidlige øjeblikke og momenter i spillet er afgørende for udfaldet af kampen. Principielt kan matematikken også bruges på eksempelvis en fodboldkamp, men det vil kræve præcise data fra over 1000 fodboldkampe, hvilket er en stor opgave af indsamle og analysere”, siger Anders Drachen til JyllandsPosten og fortsætter:

“Det er forbløffende, at udfaldet af e-sportskampe kan forudsiges ret tidligt ved at se på spillernes placeringer, de første kampe i kampen og taktikken. Det svarer til, at de første dueller mellem en angriber og en forsvarsspiller i fodbold kan være med til at forudse resultatet,” siger Anders Drachen som dog også erkender, at det er svært at sige, hvor præcise forudsigelserne ville være på f.eks. fodboldkampe. Det handler mere om sandsynligheder, og her er den stigende statistik-føring over fodboldkampe en hjælpende hånd til arbejdet.

“Modellen giver udsigt til, at vi i fremtiden kan undersøge, hvor sandsynligt vi f.eks. kan forudse en fodboldkamp. Der er kommet fokus på statistik og rådata inden for fodbold, ligesom vi i mange år har set i amerikansk fodbold. Det muliggør, at vi kan udvikle modellen til fysiske holdsport, men hvor præcis den vil være på fodboldkamp er svært at sige”, mener Drachen.

I teorien vil den matematiske model – iflg. Anders Drachen – altså formentlig kunne forudsige udfald af også fodboldkampe, hvis den rette mængde data foreligger, omend der stadig er usikkerhed om, hvor præcise disse forudsigelser vil være.

Forskningen blev fremlagt på en konference for sportsanalytikere i Boston d. 11. marts, kun få dage før Danmarks største e-sportevent, Copenhagen Games, løber af stablen d. 23.-26.- marts, men inden du slikker dig om munden og Googler efter den matematiske opdagelse i form af et konkret værktøj, du kan bruge til at rense bookmakerne, kan vi allerede bremse dig her. Der er tale om et forskningsprojekt som stadig mangler finansiering til at videreudvikle modellen.

Kilde: JP.dk / Artikelfoto: Adam Ziaja / Shutterstock.com