Dronningen af skrabelodder mistænkes for snyd

Hvor heldig er det muligt at være? Det er det store spørgsmål, når emnet hedder Joan R. Ginther. Den 63-årige kvinde fra Texas er i medier verden over blevet udråbt til verdens suverænt heldigste kvinde, efter hun fire – ja, fire – gange har vundet gevinster på to millioner dollars og derover. Den første gevinst vandt hun i lotto i 1993, og de rigtige tal var $5,4 milloner værd.

De næste tre million-gevinster stammer fra skrabelodder. I 2006 vandt hun $2 millioner, i 2008 lød gevinsten på $3 millioner og i 2010 skrabede Joan R. Ginther sig så til ufattelige $10 millioner. Heldigt? Ja! Usandsynligt? You bet!

En artikel i det amerikanske magasin Harper’s stiller nu spørgsmålstegn ved ved, om den slags held overhovedet befinder sig inden for sandsynlighedens grænser. Med andre ord: Er det overhovedet muligt at være så heldig?
De matematiske odds siger nej: 1 til en 18 kvadrillioner (18 efterfulgt af 24 nuller). De kloge hoveder mener til sammenligning, at der ‘kun’ findes 1 kvadrillion stjerner i hele universet.

Joan R. Ginther, der nu bor i Las Vegas, har ikke ønsket at tale med medierne efter sine store gevinster, men Harper’s-artiklen afslører blandt andet, at hun er den glade indehaver af en ph.d. i statistik fra det meget anerkendte Stanford-universitetet.

En professor fra ‘Institute for the Study of Gambling & Commercial Gaming’ fra universitet i Nevada mener ikke, at held er den sandsynlige forklaring på Joan R. Ginthers skrabe-succes. Han mener tværtimod, at Joan R. Ginther har regnet den algoritme ud, der bestemmer, hvilket lod i en hel serie af skrabelodder, der gemmer på den helt store hovedpræmie. Derfra har hun forholdsvis nemt kunne regne ud, hvor loddet rent fysisk havner, fordi lodderne angiveligt bliver fordelt efter et fast system. Grunden til det er, at lodder med store gevinster ellers kunne risikere at ‘klumpe sig sammen’.

Joan R. Ginther har vundet alle sine store gevinster i Texas, men spillekommissionen i Texas deler ikke den omtalte professors skepsis. Spillekommissionen mener, at Joan R. Ginther må være ‘født under en heldig stjerne’.