Dansk pokerstjerne: Tilt kostede mig næsten alt!

Hvad er tilt? Hvordan undgår man tilt? Og hvis man ikke KAN undgå det, hvordan undgår man så i det mindste, at tilten udvikler sig til en decideret katastrofe?

De spørgsmål er bare et ganske, ganske lille udpluk af de spørgsmål, som vi søger besvaret over de næste uger. PNN.dk sætter fokus på tilt i en stor artikelserie – dette er første kapitel.

Læs også: NY artikelserie: Definitionen af tilt – præsentationen

Og: Zupp: – Har tiltet 10.000 gange!

For at strikke denne artikelserie sammen har vi talt med – og taler fortsat med – en masse pokerspillere, der alle har godt med år på bagen. Nogle mere end andre naturligvis, men fælles for pokerspillerne er, at de i den grad ved, hvad de taler om. De har spillet/de spiller på højt plan. De har prøvet, set og hørt det meste. De har selv været på tilt – de fleste af dem MASSER af gange – og det har kostet dem svimlende summer. De er ganske enkelt eksperter udi emnet ’tilt’, og når vi her bruger ordet ‘eksperter’ er det ikke som, når TV-Avisen bruger det.

Disse mennesker er eksperter – den ægte vare. Og hvis du vil være vindende pokerspiller med solidt styr på dit tiltgen, må du hellere komme i gang med at suge til dig.

Vores første pokerspiller til at give sit besyv med er Morten ‘Pokergirl’ Erlandsen – en dansk legende inden for online poker. Allerede i 2001 blev Morten Erlandsen professionel pokerspiller, og år efter år efter år slår den topsympatiske Korsør-borger spillet online. Det gør han stadigvæk – også selv om det langt fra er lige så let i dag, som det var engang.

Morten Erlandsen: – Tilt kostede mig næsten alt!

Morten, hvad er tilt?

“Der er mange forskellige grader af tilt. Nogle spillere kalder lidt for løst, hvis de løbende har tabt i en session, mens andre spillere går på abetilt og spewer HVER en skilling, når de er ‘running bad’, selvom de faktisk slår spillet long-term, når de er ovenpå. Den gode gamle sætning: `En pokerspiller skal bevise sit værd, når han er på downswing, holder stadig. Det er let at spille godt, når man vinder!”

Har du selv været på tilt?

“JA!”

Hvad betød det helt konkret for dig, at du tiltede?

“Det har tidligere i min karriere betydet, at jeg var meget tæt på at gå broke. Den værste TILT-session oplevede jeg for 4-5 år siden hos en ven i min hjemby Korsør. Der tabte jeg 1,1 million kroner, fordi jeg tiltede og ikke kunne stoppe et HU-game mod en dygtig spiller. Det skal dog siges, at der også var sprut indblandet, hvilket gør det endnu mere uprofessionelt. Det er absolut ikke noget, som jeg er stolt af, men omvendt har jeg lært det på den hårde måde.”

Hvordan kommer man ud af tilt?

“For mig er der kun en ting, som har en effektiv virkning: PAUSE, PAUSE og atter PAUSE.”

Hvordan undgår man overhovedet at ryge på tilt?

“Efter min bedste overbevisning kan stort set alle spillere tilte. Selvfølgelig nogle mere end andre og jeg kan i hvert fald prale af, at jeg efterhånden er blevet MEGET bedre til at håndtere tilt. Jeg stopper ganske simpelt, hvis jeg mærker den mindste form for tilt/irritation i kroppen. Det er noget, som jeg har været ufattelig lang tid om at lære. Men efter 12 år med poker synes jeg faktisk selv, at jeg har lært en del om emnet, og spiller meget sjældent på tilt, fordi jeg kender mine begrænsninger, grundet min erfaring.”

Hvordan vil du definere tilt i en enkelt sætning?

“En irritation/craziness, som de fleste både fornuftige, intelligente og rationelle mennesker kan blive ramt af.”