Nu vil svenskerne endeligt bryde med spil-monopol

Præcis som Danske Spil havde ganske frie tøjler på spillemarkedet herhjemme indtil 2011, så har Svenska Spel siddet tungt på lotto, kasino- og pokertronen hos vores svenske naboer. Nu er det imidlertid endelig ved at være tid til en afskaffelse af det de facto-monopol, som spilgiganten har siddet på i årtier. Det bedyrer den svenske indenrigsminister, Ardalan Shekarabi, i hvert fald i et læserbrev, der blev trykt i slutningen af sidste måned på det svenske medie ‘Dagens Nyheter’.

Her udtrykker Ardalan Shekarabi blandt andet, at tiden er løbet fra det nuværende monopol-system, fordi de svenske spillere alligevel kan tilgå spiludbydere uden licens over internettet. Det sker endda også i stor stil i dag, hvor 20 procent af al omsætning sker hos gamblingsider uden licens. Et tal der kun er stigende. Skal Sverige have kontrollen tilbage, kræver det altså et åbent spillemarked, forklarer han.

“En stor del af det svenske spillemarked i dag består af udenlandske spillere, som ikke følger de svenske regler. (…) Prognoserne viser, at deres markedsandele blot forventer at vokse. Det betyder, at statens kontrol over gamblingmarkedet er faldende, og og at forbrugerbeskyttelsen ikke kan garanteres fuldt ud. (…) En ny forordning vil give os mulighed for at genvinde kontrollen af ​​spillemarkedet. På denne baggrund har regeringen besluttet sig for at undersøge muligheden for en ny gaming regulering, der bør sigte mod at skabe et marked, der er kendetegnet ved en høj grad af forbrugerbeskyttelse, en høj spil-sikkerhed og tydelige forudsætninger for at kunne agere på markedet”, siger han, og understreger endvidere, at der er bred politisk enighed om, at der skal gøres op med monopolet.

Den udmelding har vakt glæde i den svenske Brancheforening for Onlinespil, hvor generalsekretær Gustaf Hoffstedt har udtalt, at “det er spændende, at vi nu endelig komme i gang med arbejdet for at regulere de håbløst forældede gaming regler. Vi har brug for en forordning med en stærk forbrugerbeskyttelse, der også kan drage fordel af det faktum, at Sverige er et af verdens førende nationer i form af succesfulde online virksomheder. Deres fremtid påvirker i høj grad vores velstand i Sverige”.

Der er endnu ingen datoer for, hvornår forslaget om et reguleret marked endelig bliver fremlagt og vedtaget.